INVOERING ZORGPRESTATIEMODEL
De vergoeding van jouw behandeling
Nieuwe manier van consulten registeren en betalen
Op 1 januari 2022 is in de geestelijke gezondheidszorg het Zorgprestatiemodel ingevoerd.
In het nieuwe model worden de consulten (je afspraken) in rekening gebracht. De consulten kunnen bestaan uit: gesprekken in de praktijk, gesprekken via beeldbellen, telefonische consulten, email consulten en gesprekken in een groep.
Gecontracteerde zorgverlener
SeM sluit een contract af met de meeste zorgverzekeraars. Als SeM een contract heeft met jouw zorgverzekeraar, dan wordt de behandeling volledig (100%) vergoed. SeM staat dan bij die zorgverzekeraars in de lijst van gecontracteerde zorgverleners.
De rekening voor je behandeling wordt door Sem aan het einde van de maand direct naar jouw zorgverzekeraar gestuurd. De zorgverzekeraar betaalt deze rekening. Van jouw zorgverzekeraar krijg je een overzicht van de consulten die worden gedeclareerd.
Omzetplafond
Een aantal gecontracteerde zorgverzekeraars stellen een omzetplafond vast. Een omzetplafond is een maximum bedrag waarvoor SeM behandelingen kan uitvoeren. Als het maximum bedrag van een zorgverzekeraar in een jaar bereikt is kan SeM in dat jaar geen nieuwe cliënten aannemen verzekerd bij deze zorgverzekeraar.
Wel contract-geen omzetplafond
In 2024 en 2025 heeft SEM met DSW (DSW, Stad Holland, InTwente), Salland (voorheen ENO), ONVZ (ONVZ, VVAA, PNO zorg, Jaah), Zorg en zekerheid (OWM zorg en zekerheid en AZVZ) en Caresq (Caresq: Eucare, Aevitae) een contract waarbij geen maximumbedrag (omzetplafond) is vastgesteld.
Wel contract-wel omzetplafond
In 2024 en 2025 heeft SeM een contract met:
VGZ : VGZ, IZZ, IZA, UMC, Bewuzt, Zekur, Univé, United Consumers, Iptiq, Promovendum, Besured, National academic.
Zilveren Kruis: Zilveren Kruis, Achmea, Interpolis, FBTO, De Friesland.
ASR: ASR, de Amerfoortse.
Menzis: Menzis, Vink Vink, Anderzorg.
Is het maximumbedrag bereikt door SeM dan kun je informeren bij de zorgservice van deze zorgverzekeraar of zij toch toestemming geven om bij SeM in behandeling te komen. Let op: SeM is bij zorgverzekeraars ook soms geregistreerd onder de naam Snijders & Müllges.
Geen contract
In 2024 en 2025 heeft SeM geen contract met CZ (hieronder vallen ook Ohra en Nationale Nederlanden)
De kosten van de behandeling worden niet volledig vergoed.
CZ heeft verschillende polissen in 2025. Afhankelijk van de polis wordt een percentage van het marktconform tarief vergoed.
Zorgvariatie polis: vergoeding ongeveer 76%, Zorg op maat polis: vergoeding ongeveer 67%, Zorg bewust polis: vergoeding ongeveer 62%, CZ Direct polis: vergoeding ongeveer 58%
Informatie over de vergoedingen staat op de website van CZ.
De rekening voor je behandeling wordt door SeM eens per twee maanden naar jouzelf gestuurd. Jij kunt deze rekening indienen bij jouw zorgverzekeraar en betaalt de factuur zelf direct aan SeM. De zorgverzekeraar betaalt het percentage dat je vergoed krijgt aan jou.
NB zoek goed uit wat je eigen kosten zijn wanneer de zorgverzekeraar minder dan 100% vergoedt.
Jaarlijks eigen risico 385,-
In 2024 en 2025 geldt voor iedereen dat het eigen risico iedere maand of iedere twee maanden door je zorgverzekeraar verrekend wordt met het bedrag dat SeM in rekening heeft gebracht. Daardoor is je eigen risico sneller verrekend.
Kijk voor meer informatie over de nieuwe manier van registreren en betalen op de website www.zorgprestatiemodel.nl. SeM probeert je zo goed mogelijk te informeren als nieuwe informatie bekend wordt. Je kunt ook contact opnemen met je zorgverzekeraar als je vragen hebt over je verzekering en vergoedingen.